INEC Recruitment: Aptitude Test Questions And Answers You Should Know

These Are Questions And Answers You Know Before Going For INEC Recruitment Aptitude Test. INEC Recruitment: Preparing for Aptitude Test. Possible Questions and Answers.

1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?

Answer: 250 ethnic groups

2. Who is the current chief of justices of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,

Answer: June 12

4. Which is the most populated country in the world?

Answer: China, with 1.4 billion residents

5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?

Answer: Dr. Bertha Johnson

6. Nigeria’s Inspector General of Police is?

Answer: Adamu Mohammed

7. Which is the second largest continent in the world?

Answer: Africa, coming after Asia

8. The hottest region in the world is called?

Answer: The Sahara Desert

9. Who is the current chairman of ECOWAS?

Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.

10. Which African country first gained independence?

Answer: Liberia in 1847

11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?

Answer: Mr. Samuel Johnson

13. Who is Nigeria’s Minister of Power?

Answer: Sale Mamman from Taraba State

14. Who was the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966

15. Blue in the Nigerian Police flag represents?

Answer: Love, loyalty and unity

16. The first awarded Archbishop in Africa?

Answer: Benson Andrew Idahosa

17. The separation of powers simply means.

Answer: Checks and Balances

18. What is a 70 years anniversary called?

Answer: Platinum

19. What does the acronym ICAO stand for?

Answer: International Civil Aviation Organisation

20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935

21. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?

Answer: Muhammadu Saad Abubakar

22. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?

Answer: Godwin Emefiele

23. Who is Nigeria’s Minister of Education?

Answer: Adamu Adamu from Bauchi State

24. What does the acronym ECOMOG means?

Answer: Economic Community Monitoring Group

25. Which is the highest mountain in Africa?

Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania

26. When did Nigeria break diplomatic relations with Israel?

Answer: 1972

27. Who created the Nigerian Council?

Answer: Frederick Lugard

28. What country does Nigeria share borders within the West?

Answer: Republic of Benin

29. Who is the current Senate President of Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

30. Which continent is the smallest in the world?

Answer: Australia

31. What agency is the Economic Commission for Africa part of?

Answer: UNO (United Nations Organisation)

32. Who what set of people does political sovereignty belongs to?

Answer: The Government

33. What region was created by the facilitation of the NCNC?

Answer: Mid-West Region

34. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?

Answer: Political Reasons

35. Who was the first Senate President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

36. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Answer: Lord Lugard

37. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?

Answer: Proletariats

38. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

39. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

40. When did the Duke and Duchess of Sussex leave the royal family?

Answer: January 2020

41. When was paper currency introduced in Nigeria?

Answer: 1918

42. How many Local Government Areas are in Nigeria?

Answer: 774

43. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?

Answer: Kano State with 44 LGAs.

44. What does the term MDGs stands for?

Answer: Millennium Development Goals

45. When did the Federal Military Government abolish the four regions?

Answer: 1966

46. How many countries constitute the Economic Community of West African States?

Answer: 16

47. Which country was the last to win independence from colonial rule?

Answer: Angola

48. A country made up of semi-autonomous units is called.

Answer: A confederation

49. What is the ultimate aim of political parties?

Answer: To acquire and exercise power

50. What system of Government is political power inherited?

Answer: Monarchy

51. Which is the largest city in Nigeria?

Answer: Ibadan

52. How many states were created by General Yakubu Gowon in Nigeria, May 1967?

Answer: 12 states

53. Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

54. When was facebook founded?

Answer: February 4, 2004

55. How many regional divisions does Africa have?

Answer: (Six Regional Divisions)

56. Who is the current managing director of NNPC?

Answer: Maikanti Baru

57. Who is the current Chief Justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

58. Who was the longest serving senate President of Nigeria?

Answer: David Mark

59. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom?

Answer: Boris Johnson

60. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

Answer: Antonio Guterres

61. Who is the longest serving Prime Minister of Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

62. Which state in Nigeria has the smallest number of LGAs?

Answer: Abuja, with only seven LGAs.

63. When was the United Nations Organisation formed?

Answer: 25th April 1945

64. The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba, Anambra State

65. What does the acronym NUPENA means?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

66. Who is the current INEC Chairman?

Answer: Prof. Mahmood Yakubu

67. THe first female Brigadier in Nigeria?

Answer: Ronke Kale

68. Who released Nelson Mandela when he was arrested as an apartheid prisoner?

Answer: President Fredrick Declerk

69. Who is the current Chairman of UNO?

Answer: Banky Mun from South Korea

70. Which state has the highest percentage of contribution to oil revenue in Nigeria?

Answer: Delta State

71. What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress

72. How long does it take the earth to complete one revolution?

Answer: 365 days

73. When was the first refinery in Nigeria built?

Answer: 1965

74. When was the Federal Capital Territory created?

Ans: February 3rd, 1976

75. Who was Nigeria’s First Military Head of State?

Ans: General Yakubu Gowon

76. Who was known as the King of Afro beat in Nigeria?

Ans: Mr Fela Anikulapo Kuti

77. Where was the the United Nations Organisation formed?

Ans: San Francisco, April 1945

78. How was Sir Dele Giwa killed?

Ans: Through letter bomb

79. When was the Central Bank of Nigeria established?

Ans: 1958

80. Which authority heads the Nigerian Judiciary?

Ans: The Chief Justice of Nigeria

81. Who was the first Sultan of Sokoto?

Ans: Shehu Usman Danfodio

82. When was Nigerian Airforce established?

Ans: In 1964

83. Who was the last governor before Nigeria’s independence?

Ans: Sir James Robertson

84. Who was the first managing director of NNPC?

Ans: Chief R.A Marinho

85. When did the first world war take place?

Ans: 1914-1919

86. Which is the second most populated country in the world?

Ans: India, following China with a population of 1,806.6 billion people.

87. When did the Nigerian civil war begin?

Ans: July 6,1967

88. The award of honour GCFR is meant for?

Ans: Head of States only

89. What is the motto of the Nigerian Police?

Ans: Police is your friend.

90. When did the second world war take place?

Ans: 1939-1945

91. What age is the life expectancy of a Nigerian man?

Ans: 52years

92. What does the red eagle on the Nigerian coat of arms depict?

Ans: Strength

93. What is the official language of Nigeria?

Ans: English Language

94. When was Nigeria declared and recognized as a nation?

Ans: October 1, 1960

95. How many continents are there in the world?

Ans: Seven continents

96. What does the colour yellow in the Nigerian police flag signify?

Ans: Discipline and resourcefulness

97. Who is Nigeria’s current minister of finance?

Ans: Zainab Ahmed from Kaduna State.

98. Who was the first secretary general of United Nations Organisations?

Ans: Tryg Velie from Norway

99. When was the current president of Nigeria born?

Ans: 17 December 1942

100. How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Ans: 109 senators

101. How many senatorial districts are the 36 states divided into?

Ans: Three senatorial districts

102. How many members does the house of representative of Nigeria have?

Ans: 360 members

103. Who was the first house of representative member?

Ans: Sir Fredric Metcalfe

104. Which is the highest mountain in the world?

Ans: Mount Everest, 29028 feet tall

105. Who were the first Europeans to come to West Africa?

Ans: Portuguese

106. When did the outbreak of American civil war take place?

Ans: 1848-1861

107. Who was the first president of the United States of America?

Ans: George Washington

108. Who was the National president of Nigeria?

Ans: Chief Olusegun Obasanjo

109. What does the green in the Nigerian police flag represent?

Ans: Energy and life

110. How many regional divisio0ns are there in Africa?

Ans: Five regional divisions

111. How many countries make up Middle Africa?

Ans: Nine African countries

112. When did Nigeria become a British colony?

Ans: 1914

113. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Ans: Niger State

114. How many states make up the South-South geo-political zone in Nigeria?

Ans: Six states

115. When did the current president of Nigeria resume duties?

Ans: May 19, 2015

116. What is the state of origin of the president of Nigeria?

Ans: Katsina State

117. Who was the first female NAFDAC Chairman?

Ans: Prof. Dora Akunyili

118. Who invented the light bulb?

Ans: Thoma Edison

119. What was the first ever produced Nollywood movie?

Ans: Palaver, produced in 1926

120. Who is the Vice President of Nigeria?

Ans: Oluyemi Osibanjo

121. When did the former president Umaru Yar’Adua die?

Ans: May 5, 2010

122. What discovery are the Lander brothers known for?

Ans: Discovering the source of River Niger

123. Who discovered the African continent?

Ans: Prince Henry the explorer from Portugal

124. When was slave trade first abolished?

Ans: In 1803, Denmark-Norway

125. Who invented the motor car?

Ans: Karl Benz, 1885

126. What is the coldest planet in the Solar system?

Ans: Neptune

127. Which is the highest court of law in Nigeria?

Ans: Supreme court of Nigeria

128. Who was the first governor of Central Bank of Nigeria?

Ans: R.A Feton

129. When Nigerian football premiere league formed?

Ans: 1972

130. What is the hottest planet in the solar system?

Ans: The Venus

131. Which is the oldest degree awarding university in Nigeria?

Ans: University of Ibadan

132. Who was the first female Professor in Nigeria?

Ans: Elfrida Adeho

133. Which courts are the lowest in Nigeria?

Ans: Magistrate, District and customary courts

134. When was GSM introduced in Nigeria?

Ans: 2001

135. Who was the first indigenous speaker of the House of Representative?

Ans: Jaja Wachuku, 1959.

136. Who was the first vice president of Nigeria?

Ans: Alex I. Ekwueme

137. How long does it take the Mars to complete one revolution?

Ans: 687 days

138. Which of Nigeria’s past president is also known as an ambassador for peace?

Ans: Dr Goodluck Jonathan

139. Who is Nigeria’s Minister of transportation?

Ans: Rotimi Amaechi

140. When was Nigeria’s currency changed to naira and kobo?

Ans: January 1st, 1973

141. When was google founded?

Ans: 4th September 1998

142. Who discovered the internet?

Ans: Robert E. Kahn and Vint Cerf

143. When did Donald Trump assume duties as President of America?

Ans: 20th January 2017

144. Who is the inventor of the computer?

Ans: Charles Babbage

145. Who is known as the fastest man in the world?

Ans: Usain Bolt

146. What is the most common natural resource in Nigeria?

Ans: Petroleum

147. When was the first modern Olympics held?

Ans: In 1896, Greece

148. How many countries are in Europe?

Ans: 44 countries

149. Who was the first African Bishop?

Ans: Bishop Samuel Ajayi Crowther

150. Who is the richest man in the world?

Ans: Jeff Bezos, founder of Amazon

Nelson

Omotimehin Nelson is a Nigerian award-winning content writer and journalist. He derives passion for creative writing. Join me